dijous, 8 d’octubre del 2009

LA CONSULTA INDEPENDENTISTA S'ESTENDRÀ PER LES COMUNITATS CATALANES A L'EXTERIOR

Les Comunitats Catalanes a l'Exterior (CCE) no volen desvincular-se dels centenars de consultes per la independència que tindran lloc els propers mesos a Catalunya, i ja han començat a organitzar-se per tal de celebrar referèndums entre els catalans emigrats. Aprofitant la reunió de xarxa de la CCE, 48 representants de casals a Europa es plantegen impulsar consultes entre els catalans de les seves ciutats. De moment treballen amb el 25 d'abril (Dia Internacional de la Catalunya Exterior) per celebrar les consultes, que es podrien estendre als Casals d'Amèrica del Sud. Les consultes a l'exterior tindrien una doble funció: permetre el vot als catalans emigrats i fer pedagogia entre els mitjans autòctons per quan arribi la independència.

Els representants de les Comunitats Catalanes a l'Exterior europees van aprofitar el sopar posterior a la reunió en xarxa d'aquest dissabte a Viena, en el qual van participar Josep Manel Ximenis i Jordi Bilbeny com a representants de la Coordinadora de la Consulta sobre la independència, per acordar, des de "fora" els casals, impulsar dels referèndums i començar a posar fil a l´agulla.

Els assistents a la reunió, actuant a títol individual i desvinculats de les Comunitats -per evitar que es vinculi la Generalitat de la qual depenen amb les consultes que organitzaran- van acordar pactar les properes setmanes un protocol per tirar endavant consultes a Alemanya, Andorra, Anglaterra, Àustria, Bèlgica, Dinamarca, Escòcia, Espanya, França, Islàndia, Luxemburg, País Basc, Països Baixos, Portugal i Suïssa. A més, convidaran les comunitats catalanes a l'Amèrica del Sud, ja que als països d'acollida la població està molt més conscienciada sobre l'autodeterminació: de fet alguns Estats llatinoamericans ja van independitzar-se d´Espanya el segle XIX.

Les consultes no es farien als Casals, novament per evitar que es vinculin entitats que depenen de la Generalitat amb l'organització de consultes independentistes, sinó que es farien en associacions amigues de les ciutats en qüestió, i permetrien als catalans emigrats exercir el dret de decidir. A la vegada, s'adaptaria el protocol a la llei electoral de cada país, per tal d'escenificar que el referèndum és l'exercici d'un dret democràtic i legal de tots els ciutadans.

L'altre pilar clau d'aquesta iniciativa és la pedagogia per tal de preparar la opinió pública europea davant una eventual independència. En aquest sentit, incidirien en que Catalunya vol exercir un dret democràtic i l'Estat espanyol ho prohibeix, un dret, el d'autodeterminació, al qual molts països europeus s'han acollit per aconseguir l'estatus actual.

Contràriament al que passa a Catalunya, els assistents de totes les Comunitats Catalanes a l'Exterior reunides a Viena van acordar tirar endavant consultes, i només es deixaran de fer en aquells casals que, per manca de capacitat organitzava, els resulti impossible tirar endavant la infraestructura per fer les votacions.


Font: pròpia i directe.cat